Pages

Tuesday, November 1, 2011

kawanku yang sedih.

     Cerita ni pasai kawan aku ni.. Dia ada masalah yang sangat rumit. Penyakit yang dihadapi tak siapa yang boleh bayangkan dan kalau di dirujuk ke doktor mungkin doktor tu cakap tak dak apa-apa yang berlaku. Selama aku aku berkawan dengan dia aku tau dia ni sorang yang lemah lembut, baik, sayang kat family dia dan yang paling penting dia ni sangat cantik.
  Tapi malang tak berbau ditengah pejalanan dia ditimpa masalah yang menggunung. Sakit yang dihadapi dia tak seperti sakit-sakit orang biasa.Tapi yang pasti semua tu menyeksakan dia. aku sebagai kawan hanya mampu untuk mendengar segala apa rintihan dari dia. Aku jenis yang tak pandai dalam bermain madah kata. Tapi aku teringin sangat nak ucapkan kata-kata yang boleh melegakan hati dia.
     Dulu aku selalu nampak dia menangis atau mata bengkak sebab menangis... dia sendiri mengaku yang dia ni tak suka menangis depan orang. Kalau bila nampak dia menangis mesti aku tak mampu nak buat apa-apa aku hanya mampu senyum kat dia. Tapi dalam hati aku pun nangis jugak tengok dia. Aku berharap sangat aku mampu untuk buat lebih daripada sekada senyum macam kerang busuk...
   Sampai satu tahap tu aku teringin sangat nak jadi bomoh bagi merubat dia. Sebab tu aku cakap dengan diri aku supaya menjaga dia setiap saat dan wat dia gembira walau apa pun yang berlaku, tapi malangnya aku ni hanyalah seorang manuasia biasa yang kadang-kadang tu aku leka x nampak yang dia tengah sedih.
     Tambah-tambah sedih kalau dia cakap dia rasa macam nak matilah, diarasa penyakit yang dihadapi nya tu dibawak kematilah... bila dia cakap macam tu aku rasa macam nak penampor ja dia ( tapi takkan aku nak buat macam tu x sampai hati lah....) sebab dia bunyi macam dah berputus asa. Mungkin dia rasa sakit sampai macam  tu manalah aku tahu... bukan la aku yang berada di tempat dia dan akhir sekali aku nak cakap kat dia macam ni:

                        Kalaulah aku diberi satu permintaan dalam dunia ni, aku akan mintak segala kesusahan yang engkau hadapi selama ni  pindah pada ku.
Walau aku tak pandai berkata-kata untuk melegakan hati enkau, tapi percayalah sahabat bahawa telinga yang aku miliki ini adalah untuk mendengar rintihan dari mu.




sekian terima kasih.... 
p/s: terima kasi sebab sudi membaca luahan hati saya...

Wednesday, October 12, 2011

satu pengenalan si juru foto....

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Salam pengenalan...

    Aku memang nak jadi fotografi!!!! bersesuaian dengan tajuk blong ni mang aku nak jadi fotografi atau juru gambar... Nama aku Farha Salwa.. aku umor 22 tahun asal aloq staq kedah. Lepas STPM aku masu UM amik Pengajian Melayu.....   Taun ni aku taun akhir... Semua tanya lepas ni nak jadi apa?? cikgu ek...??? Aku mesti jawab.. nak jadi fotografi... pastu akan wat muka tecengang-cengang... atau "cakap biar betul" atau cakap macam ni pon ada " alah adik jadik fotografi ni bukan leh wat duet dangat tambah2 lagi adik perempuan.... lagi pon ramai dah jadi fotografi..". dalam hati aku sumpah seranah ja. tapi aku cool ja bab mungkin betul jugak cakap dia..Tapi aku x heran semua tu...  Sebab aku dah tekat.

    Cam na aku leh suka sangat dalam bidang pon aku pon x berapa ingat... Yang aku ingat  waktu kecik-kecik ( darjah 6 kot...) aku tengok cita Juana bete (ingat x cita tenovela tu..) sejak tu la aku minat sangat.. sejak tu aku main-main ngan camera bapak aku (nikon ape ntah x ingat, tapi yang pasti camera klasik yg pakai filem tu). main punya main tapi x de flim pon... pastu  bapak aku belikan camera nikon flim yang baru ckit(tak ingat gak). Nilah camera pertama aku.Bapak aku selalu marah aku sebab aku suka amik gambar pelik-pelik macam gambar sink lah, mangkuk tandaslah... dia kata membazir saja cuci penat-penat da gambar tandas ja.... Lepastu aku pon benti lah kejap amik gambar... sampailah tingkatan 6 mak aku bagi camera Olimpus  digital untuk amik gambar projek seni... Apa lagi macam2 aku amik bukan ja gambar projek seni... Pastu dah masuk Universiti aku dah start x puas hati ngan camera tu.. aku pon beli DSLR pertama aku iaitu Nikon D3000.. waktu tu aku bagaikan terbang ke awang-awangan.. hehehhe... banyak kenangan yang terciptangan camera tu.. lepas setaun aku start x puas hati lagi ngan imej-imej yang aku dapat... cuti 4 bulan hari tu aku pon dah jual camera tu.... asa cam jual anak sedihnya... jadi aku pon bertekat untuk guna duit yang ada ngan kumpul sikit-sikit aku nak beli Nikon D300s pulak....

       Lepas greed dari UM ni inshallah aku ada beberapa plan yang mungkin bila orang dengar mungkin akan kata gila ka pa budak ni.... pertama sekali aku akan cuba mintak UITM dalam ijazaj sarjana muda dalam pengimejan kretif dan fotografi. plan yang kedua kalu x dapat aku akan cuba minta SPA dalam bidang fotografi jugak. Kalau x dapat jugak aku akan minta belajar kat soriet dalam Excutif diploma in creative photography and digetal imagin....(agak mahal jugak la..) kalau aku tak dapat laksanakan tiga-tiga plan ni jawabnya terjun lombong la... hehehhehe...

       Jadi aku gunakan blog ni untuk manceritakan perjalanan aku dan usaha-usaha yang dilakukan sampai aku berjaya jagi juru foto sebenar.... Amin...



                                                                                                                           yang benar:
                                                                                                                             Farha Salwa