Pages

Wednesday, October 12, 2011

satu pengenalan si juru foto....

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Salam pengenalan...

    Aku memang nak jadi fotografi!!!! bersesuaian dengan tajuk blong ni mang aku nak jadi fotografi atau juru gambar... Nama aku Farha Salwa.. aku umor 22 tahun asal aloq staq kedah. Lepas STPM aku masu UM amik Pengajian Melayu.....   Taun ni aku taun akhir... Semua tanya lepas ni nak jadi apa?? cikgu ek...??? Aku mesti jawab.. nak jadi fotografi... pastu akan wat muka tecengang-cengang... atau "cakap biar betul" atau cakap macam ni pon ada " alah adik jadik fotografi ni bukan leh wat duet dangat tambah2 lagi adik perempuan.... lagi pon ramai dah jadi fotografi..". dalam hati aku sumpah seranah ja. tapi aku cool ja bab mungkin betul jugak cakap dia..Tapi aku x heran semua tu...  Sebab aku dah tekat.

    Cam na aku leh suka sangat dalam bidang pon aku pon x berapa ingat... Yang aku ingat  waktu kecik-kecik ( darjah 6 kot...) aku tengok cita Juana bete (ingat x cita tenovela tu..) sejak tu la aku minat sangat.. sejak tu aku main-main ngan camera bapak aku (nikon ape ntah x ingat, tapi yang pasti camera klasik yg pakai filem tu). main punya main tapi x de flim pon... pastu  bapak aku belikan camera nikon flim yang baru ckit(tak ingat gak). Nilah camera pertama aku.Bapak aku selalu marah aku sebab aku suka amik gambar pelik-pelik macam gambar sink lah, mangkuk tandaslah... dia kata membazir saja cuci penat-penat da gambar tandas ja.... Lepastu aku pon benti lah kejap amik gambar... sampailah tingkatan 6 mak aku bagi camera Olimpus  digital untuk amik gambar projek seni... Apa lagi macam2 aku amik bukan ja gambar projek seni... Pastu dah masuk Universiti aku dah start x puas hati ngan camera tu.. aku pon beli DSLR pertama aku iaitu Nikon D3000.. waktu tu aku bagaikan terbang ke awang-awangan.. hehehhe... banyak kenangan yang terciptangan camera tu.. lepas setaun aku start x puas hati lagi ngan imej-imej yang aku dapat... cuti 4 bulan hari tu aku pon dah jual camera tu.... asa cam jual anak sedihnya... jadi aku pon bertekat untuk guna duit yang ada ngan kumpul sikit-sikit aku nak beli Nikon D300s pulak....

       Lepas greed dari UM ni inshallah aku ada beberapa plan yang mungkin bila orang dengar mungkin akan kata gila ka pa budak ni.... pertama sekali aku akan cuba mintak UITM dalam ijazaj sarjana muda dalam pengimejan kretif dan fotografi. plan yang kedua kalu x dapat aku akan cuba minta SPA dalam bidang fotografi jugak. Kalau x dapat jugak aku akan minta belajar kat soriet dalam Excutif diploma in creative photography and digetal imagin....(agak mahal jugak la..) kalau aku tak dapat laksanakan tiga-tiga plan ni jawabnya terjun lombong la... hehehhehe...

       Jadi aku gunakan blog ni untuk manceritakan perjalanan aku dan usaha-usaha yang dilakukan sampai aku berjaya jagi juru foto sebenar.... Amin...



                                                                                                                           yang benar:
                                                                                                                             Farha Salwa